Directeur-grootaandeelhouders met een eigen bv weten nog even niet waar ze aan toe zijn met de opbouw van pensioen in eigen beheer. Een voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes om de binnen de bv beheerde pensioenpot af te schaffen, staat op losse schroeven.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag, op basis van een rondgang bij Kamerleden. Eind september bleek dat staatssecretaris Wiebes plannen had om de pensioenopbouw in eigen beheer van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) drastisch te hervormen.

De pensioenopbouw in eigen beheer staat al jaren op de nominatie in haar huidige vorm te worden afgeschaft. Dga’s mogen binnen hun BV pensioen opbouwen. Dat leverde jarenlang een aantrekkelijke fiscale aftrekpost op, maar tegelijk blijkt er een groot gat te zijn bij de daadwerkelijke dekking van pensioenverplichtingen binnen de bv.

Voor veel dga’s is de pensioenvoorziening binnen de bv verworden tot een last. Vanwege de lage rente kan 60 procent van de dga’s niet aan de pensioenverplichtingen voldoen. Die verplichtingen moeten namelijk worden gewaardeerd tegen de marktrente. Hoe lager de marktrente, des te lager de dekkingsgraad (net als bij pensioenfondsen) en des te meer kapitaal moet de BV opzij zetten.

Dit betekent in de praktijk dat veel BV’s misschien prima draaien, maar te weinig eigen vermogen hebben om aan deze pensioenverplichtingen te voldoen. Met als gevolg dat zij geen dividend mogen uitkeren en ook lastig verkoopbaar zijn. Dga’s die van dit pensioen af willen, moeten dan tot 72 procent aan belasting over de pensioenverplichtingen betalen.

Deze zomer lanceerde Wiebes twee mogelijke varianten voor een aangepaste pensioenopbouw binnen de BV. Daarbij worden veel van de huidige problemen opgelost. Maar een commentaar van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs constateerde dat deze twee alternatieven weliswaar leiden tot andere, maar niet tot minder regels.

Helemaal geen pensioen in eigen beheer?

Wiebes heeft in september een derde variant gelanceerd: het helemaal afschaffen van pensioenopbouw binnen de BV. Dga's moeten dan voortaan maar gaan banksparen als zij pensioen willen opbouwen.

Voor de huidige pensioenen die onder water staan is een overgangsregeling bedacht. Dga's mogen hun pensioen afkopen tegen gunstige voorwaarden. Zo hoeven zij de pensioenverplichtingen niet te waarderen tegen de lage marktrente, maar mogen zij waarschijnlijk tegen een rente van 4 procent waarderen. Daardoor vallen de pensioenverplichtingen en dus de te betalen belasting lager uit.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de afgelopen weken in het geweer gekomen tegen de nieuwe plannen van Wiebes, zo meldt het FD. De ondernemersclubs klagen dat als de pensioenvoorziening van dga's bij verzekeraars en banken wordt opgebouwd er voor 2 miljard euro aan vermogen wordt onttrokken aan BV's. Dat zou ten koste gaan van investeringen in de Nederlandse economie.

Kamerleden zijn nu weer aan het twijfelen gebracht, aldus het FD. Onder meer de PvdA en CDA geven aan niet overtuigd te zijn van de plannen van Wiebes, terwijl die enkele weken geleden nog op een Kamermeerderheid konden bogen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl